kawan-kawan..

Saturday, March 9, 2013

5 tahun.. 9 Mac 2008

Yer..lima tahun..ader org kata masih baru lagi..ader org kata lama dah..terpulanglah..korang rase lama ke baru..ntahla..i rase macam baru jer kawin..teringat lagi kenangan masa kawin dulu..masa tu nak kawin pd 8 mac tapi dpt tau hari ngundi jatuh pada tarikh tu..terus anjak tarikh pada 9 Mac 2008..




Jam 9 pagi g masjid utk akad nikah..jauh skit dgn umah..pastu balik ambik gambar kt umah n pastu tghari sanding..meriah tul rase time tuh..ramai tul orang mai mase tuh..kebetulan plak semua balik kampung sbb nak ngundi kan..emmm kenangan tul..

Tapi cik kak n cik somi tak baper sihat la..nak buat kek pun tak larat..nak masak pun tak mampu..masih lagi pening2..migrain kot..ntahla..takpe sayang..nati ayang masak bila ayang dah sembuh k..kita g jalan2 nati bulan 4 k..he..he..

Pe2 pun ayang sayang abang sgt2..moga ikatan perkahwinan kita kekal hingga ke syurga n dpt anak ramai..abang nak anak ramai kan..insya Allah sayang..aaminn

Friday, March 8, 2013

Selamat Ulangtahun Kelahiran Sayangku...

hubby, bapa mertua n ibu mertuaku... ;-)

Salam Jumaat yg mulia..ari ni 8 Mac 2013..genapla usia abangku yg ke 32 tahun..huhu..muda lagi tu bang..32 ker 33 ek? lupa la..eh betul la 32..selamat semuanya ya bang..moga cinta kita berkekalan hingga ke syurga..moga panjang umo n murah rezki hendaknyer..n dpt anak yang ramai..huhu..

Em tapi sian la kt abg..demam teruk dari selasa lagi..harap2 ag cepat sembuh..pas mc 2 hari terus g kijer..jgn buat kije banyak sgt tau..nati demam makin teruk..em sayang abang..

Abang dh dpt hadiah awal lagi dr kita..tp ader suprise gak..em bini dia ni pun tak sihat jugak..penin kepala n tak larat nak bangun jer..ntahla naper..huhu..sorila bang, tak mampu nak buat kek..nati kita beli kek k..hubi kijer hujung minggu ni..sian die..

Tuesday, January 29, 2013

Kek Karamel

Mesti u olls dh pnah makan Kek Karamel kan..lupa dh taun berapa..akhir 2010 kot kek ni begitu mjd fenomena di fb n semua org nk try buat..mmg sedap la kek ni..semua pakat nak buat..ada yg xjadi la..ader yg keknya jadi tp karamelnya runtuh la..ada yang pukul putih telur tak jadi..macm2 la..kita plak alhamdulillah masa first time buat jadi la jugak wpun karamelnya nipis..he..he..tgk gmbar ni k..

Ni yg kita buat pada bulan 11 2010..kek sgt2 jadi tp karamelnyer nipis n agak lembik..tp masih bleh makan lagi la..





Tapi bila dh selalu  buat makin berjaya la..he..he..tgk gambar2 kt bawah k..ni ada yg utk buat makan sendiri..ada yg kawan tempah jugak..

Gambar sebelum kejadian n sesudahnyer..


Macam2 ader..layan je lah ek..




Antara yang ditempah juga ni..biase2 je la ni..





Rindu anak saudara ku..he..he..

Salam u olllss...awal masuk blog ari ni..



Ni adik eqah n abg adam dengan ayahlong die..suka la dorang bleh manja2..    ;-)






Adik eqah yang comei tp kuat nangis kalo tak kena gayanya..  he..he..



Rindunya nak jumpa anak saudara ku yg dua org tu..mesti dah besar kan..ha..ha..macam lama betul tak jumpa dorang..padahal...he..he..nanti balik raya cina ni la kita jumpa ek..huhu..x sabar dah ni..nati nak g beli mainan kt dorang..mesti suka tuh..abg adam n adik pikah..dpt mainan dr mok long an ayah longnya.. comei dorang kan..adik ekah tu sama skit gn muka kita masa kecik..ha..ha..perasan x abih la..eii tak sabar nak balik kampung ni....

Thursday, January 24, 2013

Rindu kampung halaman...

Salam Maulidul Rasul...12 Rabiul Awwal.. 20 April Tahun Gajah..

Banyakkan berselawat ke atas Nabi Muhammad s.a.w. sempena hari kalahiran baginda kekasih Allah..

Hari ni hari cuti dan bestla kepada yang bercuti yer..kita pun cuti cuma cik abe tak cuti..so duk umah la sorang2..boring gak kan..entah pe nak buat..nak tgk tv dh borim la plak..nak layan fb pun borim gak..tulis blog la jawabnyer..

Rindu betul nak balik klate n kulim..lama dah rasenya tak balik..atas masalah2 yang tak dapat dielakkan dan mmg tak dapat balik baut sementara waktu ni..myb raye cina bulan  2 ni bleh la balik..insya Allah..

Rindu nak tgk negeri Kelate ku yang tersayang..rindu nak g shopping2 tudung yang cantik2..nakg pasar tani n wakaf che yeh..nakg rantau panjang n pengkalan kubur..nakg pantai..eh banyak la tempat best di klate tuh..


Rindu suasana membeli belah kt sini--- Bukit Bunga, Jeli.
Kalo nak balik Kulim lalu ikut sini mesti singgah.. ;-)
      
Rindu gak nak balik Kulim..kalo balik sana bleh makan nasi kandar kt peneng..naik feri g pusing2 peneng..naik jambatan peneng yang panjang tu..ha..ha..jambatan mmglah panjang kan..makan pesemboq, makan kari memanjang..he..he..

Tulah istimewanya jadi anak rantau kan..mesti selalu terbit perasaan rindu kt kampung halaman..sesekali balik terase nikmatnya..tapi kalo bleh duk dekat gan family lagi best..senang nak buat pe2 pun..

em panjang dah melalut di petang2 ni..oh yer..ari ni buat nasi kerabu hokey..hilangla skit rase rindu kt kg tuh..nati l;a ade masa kita buh gambar yer..dh ambik gambar dh tadi..   :-)

Tuesday, January 15, 2013

Puding Karamel


Sedap tak tgk puding ni? Terliyur tak? em mesti terliyur kan..tp p main jauh2..sikit jer ni..ni pun tak cukup tau..ha..ha..kalo buh dalam peti ais ni..pastu amik makan..sejuk anak2 tekak kan..puding ni paling senang nak buat..dlm banyak2 respi kita suka respi yg ni la..jom layan respinyer k..

puding karamel..emm sejukkk..

Bahan A
4 sudu gula

Bahan B
5 biji telor
1 tin susu cair
1 cawan gula
1 sudu tepung kastad

Cara-cara
- Masukkan semua bahan B didalam blander dan kisar selama 2-3 minit.jgn smpai berbuih
-Masak bahan A hingga warna bertukar keperangan (jgn tambah air)
- sediakan periuk pengukus.
- tapiskan bhn B dlm bhn A td.
- kukus selama 30-40 minit.



Sila buat k..jgn tgk jer..penat i taip rtespi utk u ollls tau..

Monday, January 14, 2013

Naked Chef n Nigella Lawson


Oh yeah...dapat gak akhirnya buku ni..walaupun dah lama kuar di pasaran dorang tp kawe baru dapat memiliki buku ini dengan jayanya..tu pun kawan yg tolong beli..takpe..simpan buat kenangan..seronok sgt..tebal plak..tak abis lagi duk tgk..konon2 nak letak kat dapur..nati nak masak ble belek jer..ha..ha..sabor je la mak jemah kau.. ;-)

Korang jgn jeles k..eh..ehh..ade yg jeles ke??? takde maknanya dik non.. ha..ha..

Rona Roni Makaroni Sup.... ;-)



Selamat tengahari semua..

U olls dh makan ker? Jom layan gambar nak..kita suka masak ni time hujan2..sbb bila makan time panas mmg syiok..wa cakap sama lu...mmg sedap..

Ni namanya Sup Makaroni...sedap ker? ohh..sgt sedap bagi yang suka la..ala senang jer respinya..u rebus makaroni smpai separa lembut..jgn lembik tau..nanti tak sedap..bila dah el dente tu..maknanya dh masak la, u toskan k..pastu buat sup ayam simple tu..ala kalo nak senang, u buh jer kiub ayam tu..n masukkan sayur2 cm keret, kentang, n ikut suka u oll la..pastu leh la makan..pe lagi tunggu kan...

Selamat mencuba..

Hepi birthday to Me? Nak kek !!

2 Rabiul Awwal jatuhnya di hari lahir ku dalam bulan Islam..syukur alhamdulillah Ya Allah atas kurniaan nyawa ini..dan aku masih lagi mempunyai sisa kehidupan di bumi mu ini..

Terima Kasih pada kedua orang tuaku yang banyak mendidik diri ini sehingga menjadi dewasa sehingga hari ini..

Terima Kasih buat suami tersayang yang berada di sisi ini disaat suka dan duka..i love u so much sayang..



Sunday, January 13, 2013

Asam Pedas Daging..penah makan tak?



Ok..sila tgk gambar k..lama dah buat ni...sajer nk buh gmbar n respi..mana tau ada yg nak cari respi asam pedas ni..ni hasil dari duk godek2 respi kt tenet n duh ubah skit sbanyak ikut suka hati kita..ha..ha.. kita yg masak dia kan..buhla pe2 pun  asalkan jadi..ha..ha..

Kat bawah ni respi die..mmg sedapla bg pandangan kita..kalo korang nak cuba, pe salahnyer..yg ni guna daging biase la..ada gak yg guna daging tetel..yg campur2 dgn lemak tu...ikut suka hati kita la yer..bleh tambah pe2 yg patut... 

Respi Asam Pedas Daging

Bhn2:

1/2 kg daging, dipotong ikut suka
1 labu bwg besar*
5 ulas bwg merah*
3 ulas bwg putih*
seinci lengkuas*
seinci kunyit hidup*
seinci halia*
seinci belacan*
dua sudu cili giling*
1 biji tomato*
1 biji lada merah*
sesudu lada hitam*
5 helai daun kesum*
1 sudu halba
1 btg serai diketuk
1 keping gula melaka
1 biji tomato
1 cwn air asam jawa
bunga kantan dan daun kesum
grm n gula

Cara2nya :

-Bhn2 bertanda * dikisar hingga halus.
-panaskan minyak, tumis halba dan serai hg naik bau
-masukkan bhn kisar tadi. sentaisa kacau..
-masukkan gula melaka n kacau hg terbit minyak
-setelah rempah naik minyak, masukkan daging.
-biar kan daging masak hg empuk.buh sedikit air
-kalo daging keras, masukkan sudu besi tp jgn makan pulok sudu tuh..he..he..
-bila daging empuk, masukkan air asam jawa dan air..ejasla sendiri nak pekat atau cair kuahnya.
-masukkan daun kesum n bunga kantan n tomato
-rasakan masam manis n masinnya.
-blehla hidang....

Selamat Mencuba..

Saturday, January 12, 2013

1 Rabiul Awal 1434 ???????

Baru perasan yg ari ni 1 Rabiul Awwal 1434..begitu cepat mase berlalu..dan pada tarikh ni juga la berlangsungnya penyatuan antara dua hati..hati kitorang la..ha..ha..dh cukup 5 tahun bulan Islam..kalo ikut kalendar masihi..bulan 3 nanti..kejap jer dah 5 tahun kan..rase macam baru jer kawin..aiiyakkk..berangan jer lebih..



Moga hubungan kami suami isteri akan kekal hingga akhir hayat dan dikurniakan anak yang comel2..he..he..

Bulan ni jugak bulan Maulud Nabi Muhammad s.a.w..ramai la yang akan buat kenduri kan..emmm..bestnya makan lauk kenduri..   ;-)

Areej Raudhah



Si comel ni namanya Areej Raudhah..yg tengah tu maknyer..kiri kanan tu member2 wassaap nyer..ha..ha..ni time g tgk anak si ses tu la http://faerahim.blogspot.com/ ..kt Kg Tanjung Api di Kuantan, Pahang...tp sayangnya si tecik ni tido sokmo..puasla mengejutkan die..takmo bangun gak..alo lo lo comei tul..tu muka monyok jer sbb diganggu tidonya..ha..ha..



Spagetti Bolognese My Style..



Dolu2 kita dah buh gambar..ari ni nak buh respi plak...layan je lah..cuba jgn tak cuba yer..takyahla beli kuah yg dh siap tu..buat jer..senang n simple..bleh makan banyak2 lagi..esok pun bleh kalo ada lebih..he..he..

Spagetti wit homemade meatball

respinya-

bhn2:

2 labu bwg besar potong dadu
3 ulas bwg putih
2 sudu cili kering dikisar
1 tin tomato puree
2 biji buah tomato dipotong dadu
250 g daging kisar
1 tin cendawan butang
1 bj lobak merah dipotong dadu
lada benggala dipotong dadu
italian herb
oregano
grm, gula

cara2:

panaskan minyak zaitun, tumis bwg putih. masukka separuh dr bwg besar dan tomato buah td.bila kekuningan, masukkan cili kisar td.masak smpai naik minyak. masukkan tomato puree separuh jer, kacau rata. masukkan daging kisar..biar sampai kuar airnya. masukkan air ikut banyak mana yg kita nak utk kuahnya. biar sampai sedikit pekat.masukkan bww n tomato yg separuh lagi tu. pastu masukkan cendawan butang, lobak merah, lada benggala, oregano, grm n gula..biar hingga agak pekat n daging bersalut merah. bleh hidang n mkn...

utk meatball plak :

daging cincang, serbuk roti, bwg merah cincang, daun bwg n daun sadri, garam, oregano/mixed herb, telur sebiji..semua bhn digaul rata..bulat2kn n letak dlm peti sejuk jap..pastu goreng deep fry..masa buat kuah, masukkn meatball dlmnyer..

Selamat Datang 2013...


 Selamat Datang 2013..datang tahun baru dengan harapan baru..hanya ku bisa menyimpan azam 2013 ku ini..tak perlulah untuk diwarwarkan ke seluruh dunia..ha..ha.. lawak ker? tak lawak pun..

Lama betul tak hapdet blog..hu.hu...takde mase dik non..banyak kerja nak kena buat kt umah ni..pegi kerja, balik kerja..masak, makan na tido..gitula rutin seharian..kalo cuti pun banyak keluar..maklumla bosan gak duk umah sokmo..ambik angin luar best gak kan?

Melalut panjang tul kan..pe2 pun selamat taun baru..kejap jer masa berlalu..umur pun semakin meningkat..