kawan-kawan..

Saturday, March 20, 2010

Acar Timun Mentah

acar timun mentah ni sedap digandingkan gn nasi putih atau nasi minyak bersama kerutup daging spt entry sblm ni..mmg sedap..jgn tak cuba tau..


bahan2nya :
- 1 biji timun batang
- 1 biji keret (lobak meroh la)
- 1 bj bwg besar
- 1 bj lada besar warna merah
- 3 sudu besar cuka makan
- 2 sudu besar gula
- 1 sudu besar garam

cara2nya :
- timun dan keret di potong spt nak buat acar la..bleh la nak buat bulat2 atau potong memanjang, ikut suka la kan..
- bwg dipotong bulat dan lada dipotong menyerong
- semua bhn2 td diremdam dlm air yg bercampur sedikit kapur makan supaya rapuh dan cantik warnanya..keriuk2 bila make nati
-cuka, grm dan gula dicampur dan kacau hingga hancur..cuba tera dulu kalu dok masin tamboh garam, kalu dok manis tamboh gula..ikut rasa masing2 la..
- bhn2 yg direndam td ditapiskan dan disiram sekali lalu..pastuh masukkan dalam air cuka td..
- kacau rata hingga semuanya bercampur sekata
- sedap digandingkan dengan nasi putih bersama kerutuk daging dan sambal lada serta ikan gelama masin mcm kt bekwoh tu laa..

p/s : air bancuhan cuka, grm dan gula jgn buat banyak2 sbb nati air timun akan keluar..

tq

Kerutup Daging/Ayam Kelantan

salam..ari ni kita buh menu baru..kerutuk daging..sape2 yg nak respi, sila ambil kt bawah k..jom layan gambar dulu ek..


Bahan2nya:


1/2 kilo daging dipotong buku besar atau 1/2 ekor ayam
1 supit rempah kerutuk ikutla cap apa pun dibancuh dgn sedikit air dan sikit lada mesin
3 ulas bwg merah di hiris
2 ulas bwg putih dihiris
seinci halia dihiris
rempah tumis mcm k.k.manis, pelaga, bga lawang, cengkih
2 biji ubi kentang
1 biji bwg besar potong cam wedges
1 biji lada merah
1 batang serai diketuk
1/2 kerek nisan
secawan santan pekat campur 2 cwn air
sehelai daun pandan untuk wangikan kuah
garam
air asam jawa sikit atau sos tomato
2 sudu kerisek

Cara2:

Panaskan minyak dan tumis rempah2 tumis td..
pastu masukkan bwg merah, bwg putih dan halia.kacau sampai wangi.masukkan daun pandan dan serai sekali.
setelah semuanya wangi dan kekuningan, blehla masukkan rempah kerutuk td..kacau rata sampai rempah betul2 masak..pastikan betul2 masak tau..pastu masukkan nisan..kacau rata.
bila dah garing, masukkan kentang dan daging atau ayam takdi..kacau rata. dan masa ni tutup periuk.api kecil k..biar daging empuk..kalo buat kerutuk aye, jgn kacau sokmo nati aye hancur..kalo daging bleh je kacau sokmo coz takut hangit kt bawahnya..
bila daging dan kentang empuk, masukla santan tuh..kacau lagi..sampai mendidih..perasakan la gn garam.opss..lupa lak, msukla air asam jawa atau sos tomato td..kira ader rasa manis skit, masin skit, mase skit..kalu tokse bubuh air ase jwo pun takpe..
bila dah hampir masak, masuk bwg besar dan lada merah dan kerisek. kecilkan api dan biarkan hingga pekat dan naik minyaknya..jage2 takut hangit plak..manala tau kan, adik kakok kito dok ingt nok tutup api..he..he..
pastu gak make la gn sambal lado, acar timun mentoh dan ikan kering goreng supo kt bekwoh tuuu la..nyakut doh rasoo..

p/s : respi ni yg simple jer..kira paling senang nk buat kerutuk..kalu raso nok tamboh pe2 tuh, ikut suka la..masing2 nok make kan..tgk aa gmbr bowoh tu..sorila kalu raso dok sedakk..tp kalu terliurr maah la..abih doh kna make..smula2 kito buat pulok deh..nati kito bg blako dehh..tq

Thursday, March 18, 2010

pengat pisang gn pulut


hok ni kite makan petang2 sedap molek ni..pengat pisang gn pulut..mmg sedap..kena plak gn air batu kosong..mkn berpinggan2 pun tak sedarr..he..he..layan gambarr ok..

pemandangan terindah..

ok..n3 ni kita layan gambar2 permandangan yg indah ciptaan Ilahi k..
suka suki ambik gmbar..bleh share kt cni..


sunrise kt tikam batu..

sawah padi terbentang luas..ku lihat hijau...

petang di kuala perlis..

pantai teluk kalong, kemaman..

Wednesday, March 10, 2010

lama tak update..

salam semua..sorilah tuan umah bz la sejak akhir2 ni..g jalan2 pusing malaysia..he..he..

em nati kita update lagik k..ader kije skit..

Monday, March 1, 2010


setiap hari isnin hingga jumaat, telah menjadi kegemaran ku untuk melihat sinetron indonesia yg bertajuk 'air mata cinta' mulai jam 3-4 ptg..best gk citer ni..nangis sajer..he..he..pelakon2 pun semuanya best..

ketika cinta bertasbih

 
ketika cinta bertasbih, nadiku berdenyut merdu
kembang kempis dadaku, merangkai butir cinta,
garis tangan tergambar tak bisa aku menentang
sujud syukur padamu atas segala cinta.....

sekarang ni kami suami isteri tengah duk crazy tgk movie bila cinta bertasbih..hari2 cik suami duk nyanyi lagu ni..suka sgt la tu..pe2 pun citer ni mmg best! kedua2nya ader cerita yg tersendiri..mmg boleh layan la..jom nyanyi lagu ni sama2...la..la..la..