kawan-kawan..

Friday, May 18, 2012

Brownies...

Salam...

selamat hari Jumaat yer..ahh..lega ari ni..sbb tak kerja..bolehla masak best2 kt suami..boleh kemas2 rumah..duk rehat2 kt umah...banyak sungguh kerja kt opis sejak akhir2 ini..macam2 dugaan yang berlaku..namun Alhamdulillah masih lagi mampu menanganinya dengan sabar..Apabila kita bekerja dengan orang ramai ni..macam tulah kan..terpaksa menangani semua masalah yang datang dengan tenang..emm..kita ni bukanla orang yang boleh tahan sabar..tak kena angin kan, naik minyak jugak..he..he..

opsss...dah melalut dah ni..kembali kepada tajuk yer..ari tu ada kawan tempah brownies..sebanyak 100 biji..emm rezeki kan..dalam bz2 pun ada gak orang tempah..kadang2 tak larat jugak namun kesian gk kt orang kan..demi tidak menghampakan harapan orang..kita buat gak la..die nak sempena majlis harijadi anaknya..buat la yg sesuai utk budak2.. jom tgk gambar n respinya k..



cam biase la..kita suka sgt gn respi dr kak dayang ni..sgt2 sedap...tgk respi yer..sila buat yer kalo terliyur..he..he..

 Easy Cakey Brownies - tq kak dayangjack

Bahan-bahan :

2 biji telur A (dipukul sedikit)
1/2 cawan tepung naik sendiri
1/3 cawan koko
3/4 cawan gula perang lembut (soft brown sugar) - boleh tambah jika nak lebih manis
1/2 cawan mentega (dicairkan)
1 sk esen vanilla
hirisan badam, kismis, dsb - optional

Cara-cara :

-Panaskan oven pd suhu 170-180C. Lengserkan dulang pembakar dgn mentega dan taburkan sedikit tepung.
-Satukan mentega yg sudah dicairkan bersama gula, telur dan esen vanilla. Kacau hingga sebati.
- Masukkan tepung dan koko. Kacau lagi hingga sebati. (boleh juga campurkan badam, kismis dsbnya jika suka)
- Tuangkan adunan ke dalam dulang pembakar dan bakar selama 25-30 minit.


Toppingnya :

1/2 cwn serbuk koko
1/2 cwn susu pekat manis
esen vanilla
2 sudu majrin/ butter

-semua bahan dicampur n kacau sampai sebati n berkilat..
-try dulu kalo tak manis tambah susu pekat
-adunan topping ni mesti pekat, kalo cair mesti tambah koko n susu
-jgn sesekali buh air

dah siap semua, buh topping bila brownies dh sejuk..pastu hias ikut suka

Friday, March 9, 2012

Ulangtahun keempat...

Moga cinta dan kasih sayang kita kekal hingga akhirnya...amin...

takde yg istimewa pun sbb abg kerja..tambahan pula dh p bercuti ari tu..tulah hadiahnya..seronok jugak dpt jenguk Singapore..pe2 pun masakan special mesti ada ari ni..k la, nk masak dulu..

Saturday, February 25, 2012

Kek Coklat 2012

Salam..

just nak tunjuk gambar je lah petang2 ni....bleh pe tayang2 gambar kan..al maklumlah blog sendiri kan..he..he..

ni la kek coklat 2012..tempahan dari kawan ari tu..sesaje la nak tunjuk gambar kan...he..he..berat gak kek ni..dlm sekilo lebih gk la..


 ha..yg ni plak buat masa kt opis buat makan2..dah tak tau nak buat pe..tetiba jer mai idea nk buat agar2 ni..layan gambar je la ek..nk respi ker? tak yah la ek..senang jer..buat agar2 biase tu..pastu buh la biji selasih yang dah di rendam hingga kembang..pastu dia akan jd cm dlm gambar tu la..buat simple2 jer tp best

SELAMAT TAHUN BARU..2012..

SALAM...

Rasanya belum terlewat lagi utk ucapkan selamat tahun baru 2012..lama betul tak update blog ni..virus M melanda dan dengan kebizian di tempat kerja membataskan sikit acara utk mengarang di sini..

Nampaknya sepanjang tahun 2012 ni macam2 perkara berlaku..ni baru bulan dua..beberapa hari lagi nak masuk bulan 3..cepat betul masa berlalu yer..

Pe pun yang terjadi..hidup mesti diteruskan k..sentiasa hepi dalam apa jua perkara..no stress2 k..

cantik kan sunrise kt cherating ni..lepas subuh terus turun dr bilik utk menikmati keindahan ciptaan Illahi..mmg cantik sgt2...Subhanallah...




     ni plak sesaje je ambik gambar bayang2 sendiri..he..he..