kawan-kawan..

Friday, May 18, 2012

Brownies...

Salam...

selamat hari Jumaat yer..ahh..lega ari ni..sbb tak kerja..bolehla masak best2 kt suami..boleh kemas2 rumah..duk rehat2 kt umah...banyak sungguh kerja kt opis sejak akhir2 ini..macam2 dugaan yang berlaku..namun Alhamdulillah masih lagi mampu menanganinya dengan sabar..Apabila kita bekerja dengan orang ramai ni..macam tulah kan..terpaksa menangani semua masalah yang datang dengan tenang..emm..kita ni bukanla orang yang boleh tahan sabar..tak kena angin kan, naik minyak jugak..he..he..

opsss...dah melalut dah ni..kembali kepada tajuk yer..ari tu ada kawan tempah brownies..sebanyak 100 biji..emm rezeki kan..dalam bz2 pun ada gak orang tempah..kadang2 tak larat jugak namun kesian gk kt orang kan..demi tidak menghampakan harapan orang..kita buat gak la..die nak sempena majlis harijadi anaknya..buat la yg sesuai utk budak2.. jom tgk gambar n respinya k..



cam biase la..kita suka sgt gn respi dr kak dayang ni..sgt2 sedap...tgk respi yer..sila buat yer kalo terliyur..he..he..

 Easy Cakey Brownies - tq kak dayangjack

Bahan-bahan :

2 biji telur A (dipukul sedikit)
1/2 cawan tepung naik sendiri
1/3 cawan koko
3/4 cawan gula perang lembut (soft brown sugar) - boleh tambah jika nak lebih manis
1/2 cawan mentega (dicairkan)
1 sk esen vanilla
hirisan badam, kismis, dsb - optional

Cara-cara :

-Panaskan oven pd suhu 170-180C. Lengserkan dulang pembakar dgn mentega dan taburkan sedikit tepung.
-Satukan mentega yg sudah dicairkan bersama gula, telur dan esen vanilla. Kacau hingga sebati.
- Masukkan tepung dan koko. Kacau lagi hingga sebati. (boleh juga campurkan badam, kismis dsbnya jika suka)
- Tuangkan adunan ke dalam dulang pembakar dan bakar selama 25-30 minit.


Toppingnya :

1/2 cwn serbuk koko
1/2 cwn susu pekat manis
esen vanilla
2 sudu majrin/ butter

-semua bahan dicampur n kacau sampai sebati n berkilat..
-try dulu kalo tak manis tambah susu pekat
-adunan topping ni mesti pekat, kalo cair mesti tambah koko n susu
-jgn sesekali buh air

dah siap semua, buh topping bila brownies dh sejuk..pastu hias ikut suka