kawan-kawan..

Friday, January 28, 2011

ORIGINAL LAYER CAKE


ok, ni nak bg respi kek lapis yg penah kita belajar kt kelas masakan dulu..original layer cake..chef Tang yg ajar.ader 3 respi yg die ajar..cheese brownis kukus, kek aiskrin n kek lapis ni...mmg sedap la..balik umah terus kita try buat..mencabar gak buatnya..tp alhamdulillah jd gak..tak manis sgt..sedng2 jer..pe lagi sape2 nak try, blehla mencuba yer.. 

bhn2 :

bahan A:

-250 g mentega bergaram
-150 g susu pekat

bahan B :

- 120 g tepung gandum (superfine)
- 180 g gula castor
- 5 g serbuk kulit kayu manis
- 11 bj kuning telur gred A
- 3 biji telur
-1/2 sudu besar ovellete

cara2nya :
Bhn A :
- pukul mentega hingga kembang. pukul high speed selama 4 minit
-masukkan susu pekat dan pukul lagi hingga putih.
-ketepikan

Bhn B:
-telur kuning, telur, gula dan ovellete dipukul dengan high speed seketika jer.
-masukkan tepung superfine dan putar lagi dengan high speed hingga kembang.
-masukkan serbuk kulit kayu manis.putar rata.

- campurkan bhn A ke dalam bhn B
-putar lagi..masa ni guna medium speed sehingga bertanduk
- gaul dengan senduk kayu plak k..sehingga adunan nampak lembut jer turun dari senduk
- guna loyang 8 inci yg empat segi. letak kertas di bawah loyang sahaja.
-letak sedikit dahulu dan ratakan dengan belakang sudu. bakar dengan suhu 220 'C guna steam bake tau..guna api atas sahaja
- bakar selama 8 minit atau nak tau die masak akan ader gelembung atasnya.
-pastu keluarkan dr oven, masukkan lagi selapis demi selapis. buat hingga habis. biasenya makan mase 2 jam utk habis.
- bila dah banyak lapis, cucuk dengan lidi supaya lapisan takkakn terpisah antara satu sama lain.
-utk lapisan terakhir, bakar seperti biase, takyah steam bake dah..n turunkan suhu oven jd 200'C.
- em hati2 yer takut terhangus plak..kena concentrate buat ni jer..

selamat mencuba.

p/s : sorilah kek ni tak cantik sangat..ader yg terhangus..pe2 pun mmg bestla..
        kalo tak paham tanya k..

TQ banyak2 Chef Tang
Post a Comment