kawan-kawan..

Friday, January 28, 2011

ORIGINAL LAYER CAKE


ok, ni nak bg respi kek lapis yg penah kita belajar kt kelas masakan dulu..original layer cake..chef Tang yg ajar.ader 3 respi yg die ajar..cheese brownis kukus, kek aiskrin n kek lapis ni...mmg sedap la..balik umah terus kita try buat..mencabar gak buatnya..tp alhamdulillah jd gak..tak manis sgt..sedng2 jer..pe lagi sape2 nak try, blehla mencuba yer.. 

bhn2 :

bahan A:

-250 g mentega bergaram
-150 g susu pekat

bahan B :

- 120 g tepung gandum (superfine)
- 180 g gula castor
- 5 g serbuk kulit kayu manis
- 11 bj kuning telur gred A
- 3 biji telur
-1/2 sudu besar ovellete

cara2nya :
Bhn A :
- pukul mentega hingga kembang. pukul high speed selama 4 minit
-masukkan susu pekat dan pukul lagi hingga putih.
-ketepikan

Bhn B:
-telur kuning, telur, gula dan ovellete dipukul dengan high speed seketika jer.
-masukkan tepung superfine dan putar lagi dengan high speed hingga kembang.
-masukkan serbuk kulit kayu manis.putar rata.

- campurkan bhn A ke dalam bhn B
-putar lagi..masa ni guna medium speed sehingga bertanduk
- gaul dengan senduk kayu plak k..sehingga adunan nampak lembut jer turun dari senduk
- guna loyang 8 inci yg empat segi. letak kertas di bawah loyang sahaja.
-letak sedikit dahulu dan ratakan dengan belakang sudu. bakar dengan suhu 220 'C guna steam bake tau..guna api atas sahaja
- bakar selama 8 minit atau nak tau die masak akan ader gelembung atasnya.
-pastu keluarkan dr oven, masukkan lagi selapis demi selapis. buat hingga habis. biasenya makan mase 2 jam utk habis.
- bila dah banyak lapis, cucuk dengan lidi supaya lapisan takkakn terpisah antara satu sama lain.
-utk lapisan terakhir, bakar seperti biase, takyah steam bake dah..n turunkan suhu oven jd 200'C.
- em hati2 yer takut terhangus plak..kena concentrate buat ni jer..

selamat mencuba.

p/s : sorilah kek ni tak cantik sangat..ader yg terhangus..pe2 pun mmg bestla..
        kalo tak paham tanya k..

TQ banyak2 Chef Tang

3 comments:

shahliza81 said...

;-)

AZLITA AZIZ said...

liza cantik dan menarik kek ni... terasa macam nak mencuba tapi ada berapa kemuskilan... hihi
1. loyang tu nak letak butter dulu tak?
2. adunan tu kena bhg 2 dan letak pewarna ke?
3. kalau tak guna kaedah steam bake kita bakar aje guna api atas macam buat kek lapis lengit boleh tak?
sorry ye liza banyak sangat akak tanya....

shahliza81 said...

salam kak..sori lambat balas..kita jawab soalan akak yer..
1- loyang tu lapik kertas kt bwh..sekeliling takyah..
2-adunan takyah bahagi dua..dia kaler original jer..yg nmpak lapis2 sbb kita dh bakar die kan..
3-em takpastila kak..kalo ikut respi mmg kena steam bake..myb utk lembapkan die kot..