kawan-kawan..

Friday, February 25, 2011

Easy Cakey Brownies

Salam semua..pe khabar? awal masuk sini ari ni..he..he..bangun pagi2 bukak pintu rezki org kata..p mesin kain, kemas2 dapur..jap agi nak buat breakfast plak..ni plak masuk blog jap..bahaya nanti ralit..he..he..

ok la..very the busy lately..maklumla kerja gn masyarakat ni..mcm2 hal kna settle..meeting pun banyak gak..lama dah tak buh respi kt sini..kadang tu tak sempat nk berblog..byk buka fb jer..yelah..kalo blog ni kena mengarang kan..leceh skitla..tp pe2 pun ari ni nak buh respi Brownies..nak dijadikan cerita kita mmg suka sgt gn brownies..mcm2 respi dah cuba tp setakat ni kita berpuas hati gan respi dr kak dayang jack kita ni..sgt senang buatnya, simple bhn2 nya..n sgt sedap..kalo tak caye cuba la ek..kalo sape2 yg tak tau lagi apa itu brownies, ni ambe nak citer..struktur brownies pada asalnya separuh kek n separuh biskut, dlm tu jugak kita bleh buh almond, walnut, kismis n apa2 yg kita suka la..biasenya dibakar dalam acuan rendah n lebar, pastu bleh hias gn topping coklat.n potong mcm kiub .actually ramai org yg bertukar antara brownies gn kek coklat..pe2 pun dorg dtg dr bhn asas yng sama..respi ni sgt memuaskan hati..jom kita tgk respinya..kredit to kak dayang..mmg best2 semua masakannya..layan gambar n respi kt bawah yer..kita buat mcm sebiji kek..emm..sedappp..sori ler tang hias tu tk pandai sgt..kna blajar lagi..




Easy Cakey Brownies - tq kak dayangjack
Bahan-bahan :
  • 2 biji telur A (dipukul sedikit)
  • 1/2 cawan tepung naik sendiri
  • 1/3 cawan koko
  • 3/4 cawan gula perang lembut (soft brown sugar) - boleh tambah jika nak lebih manis
  • 1/2 cawan mentega (dicairkan)
  • 1 sk esen vanilla
  • hirisan badam, kismis, dsb - optional 


Cara-cara :
  1. Panaskan oven pd suhu 170-180C. Lengserkan dulang pembakar dgn mentega dan taburkan sedikit tepung.
  2. Satukan mentega yg sudah dicairkan bersama gula, telur dan esen vanilla. Kacau hingga sebati.
  3. Masukkan tepung dan koko. Kacau lagi hingga sebati. (boleh juga campurkan badam, kismis dsbnya jika suka)
  4. Tuangkan adunan ke dalam dulang pembakar dan bakar selama 25-30 minit.

No comments: