kawan-kawan..

Saturday, March 20, 2010

Kerutup Daging/Ayam Kelantan

salam..ari ni kita buh menu baru..kerutuk daging..sape2 yg nak respi, sila ambil kt bawah k..jom layan gambar dulu ek..


Bahan2nya:


1/2 kilo daging dipotong buku besar atau 1/2 ekor ayam
1 supit rempah kerutuk ikutla cap apa pun dibancuh dgn sedikit air dan sikit lada mesin
3 ulas bwg merah di hiris
2 ulas bwg putih dihiris
seinci halia dihiris
rempah tumis mcm k.k.manis, pelaga, bga lawang, cengkih
2 biji ubi kentang
1 biji bwg besar potong cam wedges
1 biji lada merah
1 batang serai diketuk
1/2 kerek nisan
secawan santan pekat campur 2 cwn air
sehelai daun pandan untuk wangikan kuah
garam
air asam jawa sikit atau sos tomato
2 sudu kerisek

Cara2:

Panaskan minyak dan tumis rempah2 tumis td..
pastu masukkan bwg merah, bwg putih dan halia.kacau sampai wangi.masukkan daun pandan dan serai sekali.
setelah semuanya wangi dan kekuningan, blehla masukkan rempah kerutuk td..kacau rata sampai rempah betul2 masak..pastikan betul2 masak tau..pastu masukkan nisan..kacau rata.
bila dah garing, masukkan kentang dan daging atau ayam takdi..kacau rata. dan masa ni tutup periuk.api kecil k..biar daging empuk..kalo buat kerutuk aye, jgn kacau sokmo nati aye hancur..kalo daging bleh je kacau sokmo coz takut hangit kt bawahnya..
bila daging dan kentang empuk, masukla santan tuh..kacau lagi..sampai mendidih..perasakan la gn garam.opss..lupa lak, msukla air asam jawa atau sos tomato td..kira ader rasa manis skit, masin skit, mase skit..kalu tokse bubuh air ase jwo pun takpe..
bila dah hampir masak, masuk bwg besar dan lada merah dan kerisek. kecilkan api dan biarkan hingga pekat dan naik minyaknya..jage2 takut hangit plak..manala tau kan, adik kakok kito dok ingt nok tutup api..he..he..
pastu gak make la gn sambal lado, acar timun mentoh dan ikan kering goreng supo kt bekwoh tuuu la..nyakut doh rasoo..

p/s : respi ni yg simple jer..kira paling senang nk buat kerutuk..kalu raso nok tamboh pe2 tuh, ikut suka la..masing2 nok make kan..tgk aa gmbr bowoh tu..sorila kalu raso dok sedakk..tp kalu terliurr maah la..abih doh kna make..smula2 kito buat pulok deh..nati kito bg blako dehh..tq

No comments: