Dolu2 kita dah buh gambar..ari ni nak buh respi plak...layan je lah..cuba jgn tak cuba yer..takyahla beli kuah yg dh siap tu..buat jer..senang n simple..bleh makan banyak2 lagi..esok pun bleh kalo ada lebih..he..he..
Spagetti wit homemade meatball
respinya-
bhn2:
2 labu bwg besar potong dadu
3 ulas bwg putih
2 sudu cili kering dikisar
1 tin tomato puree
2 biji buah tomato dipotong dadu
250 g daging kisar
1 tin cendawan butang
1 bj lobak merah dipotong dadu
lada benggala dipotong dadu
italian herb
oregano
grm, gula
cara2:
panaskan minyak zaitun, tumis bwg putih. masukka separuh dr bwg besar dan tomato buah td.bila kekuningan, masukkan cili kisar td.masak smpai naik minyak. masukkan tomato puree separuh jer, kacau rata. masukkan daging kisar..biar sampai kuar airnya. masukkan air ikut banyak mana yg kita nak utk kuahnya. biar sampai sedikit pekat.masukkan bww n tomato yg separuh lagi tu. pastu masukkan cendawan butang, lobak merah, lada benggala, oregano, grm n gula..biar hingga agak pekat n daging bersalut merah. bleh hidang n mkn...
utk meatball plak :
daging cincang, serbuk roti, bwg merah cincang, daun bwg n daun sadri, garam, oregano/mixed herb, telur sebiji..semua bhn digaul rata..bulat2kn n letak dlm peti sejuk jap..pastu goreng deep fry..masa buat kuah, masukkn meatball dlmnyer..
No comments:
Post a Comment