Sunday, January 13, 2013

Asam Pedas Daging..penah makan tak?



Ok..sila tgk gambar k..lama dah buat ni...sajer nk buh gmbar n respi..mana tau ada yg nak cari respi asam pedas ni..ni hasil dari duk godek2 respi kt tenet n duh ubah skit sbanyak ikut suka hati kita..ha..ha.. kita yg masak dia kan..buhla pe2 pun  asalkan jadi..ha..ha..

Kat bawah ni respi die..mmg sedapla bg pandangan kita..kalo korang nak cuba, pe salahnyer..yg ni guna daging biase la..ada gak yg guna daging tetel..yg campur2 dgn lemak tu...ikut suka hati kita la yer..bleh tambah pe2 yg patut... 

Respi Asam Pedas Daging

Bhn2:

1/2 kg daging, dipotong ikut suka
1 labu bwg besar*
5 ulas bwg merah*
3 ulas bwg putih*
seinci lengkuas*
seinci kunyit hidup*
seinci halia*
seinci belacan*
dua sudu cili giling*
1 biji tomato*
1 biji lada merah*
sesudu lada hitam*
5 helai daun kesum*
1 sudu halba
1 btg serai diketuk
1 keping gula melaka
1 biji tomato
1 cwn air asam jawa
bunga kantan dan daun kesum
grm n gula

Cara2nya :

-Bhn2 bertanda * dikisar hingga halus.
-panaskan minyak, tumis halba dan serai hg naik bau
-masukkan bhn kisar tadi. sentaisa kacau..
-masukkan gula melaka n kacau hg terbit minyak
-setelah rempah naik minyak, masukkan daging.
-biar kan daging masak hg empuk.buh sedikit air
-kalo daging keras, masukkan sudu besi tp jgn makan pulok sudu tuh..he..he..
-bila daging empuk, masukkan air asam jawa dan air..ejasla sendiri nak pekat atau cair kuahnya.
-masukkan daun kesum n bunga kantan n tomato
-rasakan masam manis n masinnya.
-blehla hidang....

Selamat Mencuba..

No comments:

Kuala Lumpur

Lawa tak ni? langsung dr opis ku..heheh..ari2 dpt tgk menara berkembar..kl tower..hemm..begitulah..hidup di kota metripolitan yang serba sib...