Friday, April 23, 2010
NASI KERABU TUMIS
Salam semua..sori la tak updated.bz skit..takpe2 ni kite nk bg resepi khas dr klate..resepi nasi kerabu..mesti ramai yg suka mkn nasi krabu..
Nasi :
-kalo nasi putih, masak seperti nasi biase.
- kalo nak warna biru, ambik bunga telang, tumbuk sampai hancur dan campur gn air n tapis. masukkan daun limau purut dan air bunga telang sewaktu memasak nasi..pastikan guna beras yg sedap dimakan ok..
- kalo warna kuning, gunala pewarna kuning yg serbuk tu..
Ulam-ulaman :
-daun kesom
-pucuk samok (ore luar panggil daun serai kayu)
-timun btg
- bunga kantan
- tauge
- kacang panjang
- kubis
-daun selom
-pucuk tere
-petai
-jering
-dan segala2 jenis ulam2 yg awok2 raso nok bubuh k..terpulang
>>>>> semua bahan diatas dihiris halus spt biase..toge tuh tuan puan takyoh rajin nok hiris la deh..wak letih jah..
Sambal Nyorr
-nyorr mesin seringgit (beli hok warna putih k)
- 5 ulas bwg merah
-halia seinci
- 3 btg serai
-ikan tawar 3 ekor (ikn selaye direbus atau bakar)
- gula, grm
cara:
- nyorr digoreng tanpa minyak hingga sedikit perang dan garing
- bwg merah, halia, serai, gula, grm diblender halus..kalu buleh jgn buh air banyak masa blend atau lebih senang tumbuk je bhn2 takdi..
- pastu, masukkn bhn td ke dlm nyorr dan campur gn isi ike tawar. kacau rata.rase la dulu..pastu tumbuk skit semua bhn td..jgn hancur sgt deh..ketepikan..
(ni petua utk smbl nyor tehe lamo- pas siap semua ditumbuk td, goreng balik sambal ni sampai kering, goreng tanpa minyak k, pastuh bleh simpan dlm bekas kedap udara).
Tumis Nasi Krabu
10 ulas bwg merah
3 sudu lada kering mesin
2 ulas bwg putih
1 inci halia
1 inci belacan
1 btg serai diketuk
1 cwn santan pekat campur 3 cwn air
ssuku kerek nissea
grm secukup rase
cara2:
-didihkan santan sehingga agak berminyak dan mengambil masa agak lama. tp kena jaga takut santan pecah.kacau sentiasa.
- mesin bwg merah, bwg putih, lada kering mesin, halia dn belacan sehingga hancur.
- masukkan bhn2 mesin td ke dalam santan. kacau rata dan sebati. masukkan juga serai, nissea dan grm.
- kecilkan api, dan biarkan hingga mendidih dan pecah minyak dan pekat..
(petuo tumis utk thn 2 hari, elok dibuat sehari sebelum nak mkn..lg pekat dan berminyak, maka lg sedapla tumis tuh..)
Budu
-hok ni takyoh citer la deh, semua tahu blako doh, tamboh lado gn ase limau..kalu nok masok pun buleh. buh lado, bwg, serai, daun limau purut n nissea..masok sampai gelegok. mase nk hidang tapis bhn2 td.
cara2 menghidang :
ambik nasi buh dlm pinggan, pastuh buh ulam kt tengah2. pastuh buh sambar nyorr diatas ulam td. letak plak tumis atas sambal nyorr.last skali letok budu 2 sudu. hias la sekeliling pinggan gn ike, daging, solok lado, telur masin, kerepok..pah tuh gak pehe2 la deh...
nasi krabu tumis sedak make dgn daging bakar, ike celup tepung, kerepok goreng, telur masin, solok lado, ike percik.
selamat mencuba..tq
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Kuala Lumpur
Lawa tak ni? langsung dr opis ku..heheh..ari2 dpt tgk menara berkembar..kl tower..hemm..begitulah..hidup di kota metripolitan yang serba sib...
-
haa...ni nak bg respi kerabu buah macang muda..kt umah adik kakak ade x pokok macang? xde ke? ala..xpe2..bleh gi cari kt pasar..sedap tau ...
-
Lawa tak ni? langsung dr opis ku..heheh..ari2 dpt tgk menara berkembar..kl tower..hemm..begitulah..hidup di kota metripolitan yang serba sib...
-
HAPPY ANNIVERSARY hehe..selamat ulangtahun perkahwinan yang ke 12 buat ayah n mommy bersama dua anak lelaki yang comel..hehehe.. ...
No comments:
Post a Comment