acar timun mentah ni sedap digandingkan gn nasi putih atau nasi minyak bersama kerutup daging spt entry sblm ni..mmg sedap..jgn tak cuba tau..
bahan2nya :
- 1 biji timun batang
- 1 biji keret (lobak meroh la)
- 1 bj bwg besar
- 1 bj lada besar warna merah
- 3 sudu besar cuka makan
- 2 sudu besar gula
- 1 sudu besar garam
cara2nya :
- timun dan keret di potong spt nak buat acar la..bleh la nak buat bulat2 atau potong memanjang, ikut suka la kan..
- bwg dipotong bulat dan lada dipotong menyerong
- semua bhn2 td diremdam dlm air yg bercampur sedikit kapur makan supaya rapuh dan cantik warnanya..keriuk2 bila make nati
-cuka, grm dan gula dicampur dan kacau hingga hancur..cuba tera dulu kalu dok masin tamboh garam, kalu dok manis tamboh gula..ikut rasa masing2 la..
- bhn2 yg direndam td ditapiskan dan disiram sekali lalu..pastuh masukkan dalam air cuka td..
- kacau rata hingga semuanya bercampur sekata
- sedap digandingkan dengan nasi putih bersama kerutuk daging dan sambal lada serta ikan gelama masin mcm kt bekwoh tu laa..
p/s : air bancuhan cuka, grm dan gula jgn buat banyak2 sbb nati air timun akan keluar..
tq
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Kuala Lumpur
Lawa tak ni? langsung dr opis ku..heheh..ari2 dpt tgk menara berkembar..kl tower..hemm..begitulah..hidup di kota metripolitan yang serba sib...
-
haa...ni nak bg respi kerabu buah macang muda..kt umah adik kakak ade x pokok macang? xde ke? ala..xpe2..bleh gi cari kt pasar..sedap tau ...
-
Lawa tak ni? langsung dr opis ku..heheh..ari2 dpt tgk menara berkembar..kl tower..hemm..begitulah..hidup di kota metripolitan yang serba sib...
-
HAPPY ANNIVERSARY hehe..selamat ulangtahun perkahwinan yang ke 12 buat ayah n mommy bersama dua anak lelaki yang comel..hehehe.. ...
No comments:
Post a Comment